Wiggle Side Chair. Design: Frank Ge

Frank O. Gehry (fødd 1929) er ein kanadisk-amerikansk Pritzker Prize-vinnande arkitekt i Los Angeles ofte knytt til det som er kjend som Los Angeles- eller Santa Monica-skulen innan arkitektur. Gehry har ein stil som kan verke uferdig eller rå, men hans arbeid er i samsvar med California " funk kunst”-rørsla i 1960 og tidlig 1970-talet.Bygningane hans, inkludert privatbustaden, har blitt turistattraksjonar. Arbeida hans er blant dei viktigaste verka i moderne arkitektur. Tidsskriftet Vanity Fair utropte han til den viktigaste arkitekten i vår tid.

Historie: Han vart fødd Frank Owen Goldberg i Toronto, Ontario. Foreldra var polske jødar. Han var eit kreativt barn som vart oppmuntra av bestemora til å byggje små byar av treklossar. Dei bygde imaginære hus og futuristiske byer. Då han seinare tok i bruk rusta stål, kjetting og umåla kryssfiner og andre kvardagslege materialer var det nok delvis inspirert av opphald i bestefarens jarnvarehandel.

I 1947 flytta Gehry til California og studerte først ved Los Angeles City College , seinare ved University of Southern Californias School of Architecture. I 1956 skifte han namn til Frank O. Gehry, delvis på grunn av den antisemittismen han hadde opplevd som barn og som student ved USC.

Hausten 1956 flytta han familien til Cambridge, der han studerte byplanlegging ved Harvard Graduate School of Design. Han forlet programmet før det var ferdig, motlaus og bitter. Dei radikale ideane hans om samfunnsansvarlig arkitektur fekk ikkje gjenklang. Dråpen var eit hemmeleg oppdrag om å designe palasset til den høgreorienterte kubanske diktatoren Fulgencio Batista.

Mykje av Gehry sine arbeid fell inn under stilen Dekonstruktivisme. Han blir ofte referert til som post-strukturalist. Gehry er veldig inspirert av fisk. Ikkje berre er dei synlige i bygningane. Han skapte også ein serie av smykker, husholdningsartiklar og skulpturer basert på dette motivet . "Stående Glasfisk” er bare ett av mange arbeider som er inspirert av fisk. Den gigantiske fisken er laget av glassplater og silikon, med den interne bærekonstruksjonen av tre og stål klart synlig. Det svever over eit reflekterende basseng i et glassbygg i Minneapolis Sculpture Garden. En annen stor fiskeskulptur, bygget i 1992, ligg framfor Port Olímpic, i Barcelona , Spania, og en annen dominerer en offentlig hage i front av Fishdance Restaurant i Kobe, Japan.

Hans første møbelserie, produsert 1969-1973, vart kalla " Easy Edges " og var bygde av papp . Ein annan serie er " Bentwood Furniture " frå våren 1992. Han ble først invitert til å lage møbler i 1954 da han tjenestegjorde i US Army Gehry hevder at å lage møbler er hans "quick fix".

Dei mest kjende verka hans er det titandekte Guggenheim-museet i Bilbao , Spania, MIT Ray og Maria Stata senter i Cambridge, Massachusetts , Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, Experience Music Project i Seattle , Weisman Art Museum i Minneapolis , Dancing Huset i Praha , Vitra Design Museum og MARTA Museum i Tyskland, Kunstgalleriet i Ontario i Toronto, den Cinémathèque française i Paris, og 8 Spruce Street i New York City . Men det var hans privatbustaden i Santa Monica , California, som fek fart på karrieren. Gehry er også designar for Dwight D. Eisenhower Memorial .

Priser og utmerkingar:1989: Pritzker Architecture Prize,1992 - Praemium Imperiale, 1994 - Den Dorothy og Lillian Gish Prize, 1995 - Academy of Achievement Golden Plate Award.1998 - National Medal of Arts,1999 - AIA Gold Medal,2000 - Cooper-Hewitt, National Design Museum Lifetime Achievement Award, 2003 - Order of Canada ,2004 - Woodrow Wilson Award for offentlig tjeneste,2006 - inductee, California Hall of Fame,2007 - Henry C. Turner Prize for innovasjon i byggebransjen (på vegne av Gehry Partners og Gehry Technologies,2008 - Order of Charlemagne (avslått) Gehry vart vald til College of Fellows av American Institute of Architects (AIA) i 1974, og han har fått mange nasjonale, regionale og lokale AIA tildelingar. Han er en Senior Fellow ved Design Futures Council og sit i styringsgruppa for Aga Khan Award for Architecture .