Utstillingsopning

 
7/10, kl 14:00-15:00
SUNNMØRE MUSEUM
Velkommen til foredrag og opning av vandreutstillinga frå Nasjonalmuseet - ei utstilling som ser på ulike sider av industridesignar Gerhard Munthe sin rikhaldige produksjon.

 

Gerhard Munthe (1849 – 1929) var ein svært produktiv kunstnar som dekka dei fleste felt innan kunstindustrien. Særleg gjorde han ein stor innsats innan romutsmykking, mellom anna Håkonshallen i Bergen, Eventyrværelset på Holmenkollen Turisthotell og Strand gård i Numedal. 

Munthe laga ikkje berre veggutsmykkingar, men teikna også møblar, dører og anna inventar. Slik vart desse arbeida mellom landets første Gesamtkunstwerk. Han kan seiast å vere vår første industridesignar, og ein av våre mest betydelege formgjevarar som i si tid også vakte internasjonal oppsikt. 

Nasjonalmuseets vandreutstilling viser interiør og dekorativ kunst frå Håkonshallen i Bergen, Eventyrværelset på Holmenkollen Turisthotell, Strand gård i Numedal og Leveld. Utstillinga viser originalverk og gjenskapingar av originalarbeid, i tillegg til ein intervensjon av samtidskunstnar Anders Smebye. Utstillinga vil for første gang vise interiøret i Håkonshallen i 3D animasjon, slik det opphavleg stod i perioden 1916-1944. Utstillinga ser på ulike sider av Gerhard Munthe sin rikhaldige produksjon som er knytt til dei fire interiøra.


PROGRAM UTSTILLINGSOPNING OG FOREDRAG, SØNDAG 7. OKTOBER

Kl. 14.00  Glade tonar framført av Thea Marie Ytterdal, Folkemusikkarkivet

Velkommen v/ Torbjørn Akslen, direktør SSM

Opning av utstillinga v/ Per Odd Bakke, nettverksansvarleg Nasjonalmuseet

Foredraget «Gerhard Munthe – Eventyrlig design» v/ Jan Kokkin, kunsthistorikar
Kokkin har kuratert utstillinga i samarbeid med Nasjonalmuseets kurator Widar Halén.

Kl. 15.15    Avslutning av det offisielle programmet

 

Om foredraget og foredragshaldar Jan Kokkin:

Gerhard Munthe – Eventyrlig design
Gerhard Munthe (1849-1929) gjorde sin største og viktigste innsats som designer og regnes i dag som en betydelig art nouveau-kunstner og en forløper for modernismen. Kunsthistoriker Jan Kokkin tar i dette foredraget for seg kunstnerens betydning for utviklingen av en nasjonal design basert på gammel norsk folkekunst. Munthe utførte forlegg til billedvev, tapeter, porselen, sølv og møbler. En viktig del av hans design var de rundt 20 rominteriørene med veggmalerier, brystninger, glassmalerier og møbler. De største og viktigste er Eventyrværelset på Holmenkollen Turisthotell og Håkonshallen i Bergen, som begge gikk tapt i brann.

Jan Kokkin er mag.art. i kunsthistorie fra Universitetet i Oslo. Frilans kurator og forfatter. Kunstkritiker i Dagens Næringsliv 1992-2001 og Morgenbladet 2002-04. Daglig leder i Kunst på Arbeidsplassen 1991-2009. Utgitt Gerhard Munthe. En norsk designpioner (2018), Mathias Skeibrok - mytologi og realisme (2012), Gerhard Munthe – en radikal stilskaper (2011), Eilif Peterssen. Mellom stemninger og impresjoner (2009). Medforfatter av Inger Sitter. Grafikk. Oeuvrekatalog (2016), Rodin og Norge (1998) og Eros i Gustav Vigelands kunst (1996).